PENTA bereidt zich voor op haar debuutalbum ‘What about Michael?’
Michael Haydn was in zijn tijd een trendsetter, letterlijk. Zijn oudere broer Joseph Haydn is natuurlijk veel bekender maar ‘What about Michael?’ Laten we hem niet vergeten! Want hij was de eerste die hoogwaardige muziek schreef voor strijkkwintetbezetting met 2 altviolen. Michael liet de ouderwetse Basso Continuo weg en creëerde daarmee een nieuw genre. Zijn vernieuwende geest inspireerde vervolgens vele anderen.
Mozart is de eerste navolger maar na hem bleef het strijkkwintet, met zijn kenmerkende sonore klankkwaliteit, een bezetting waar belangrijke componisten mooi werk voor hebben geschreven.
Om het ontstaan van het strijkkwintet door Michael in perspectief te zetten en om het op een aansprekende en hedendaagse manier te presenteren speelt PENTA de strijkkwintetten altijd naast, in dialoog, of in contrast met een andere componist.
Natuurlijk zijn er dichte en warme banden met vriend en stadgenoot Mozart, maar hoe luisterde bijvoorbeeld een jonge Franz Schubert een halve eeuw later naar de strijkkwintetten van Michael. Heeft Bruckner geluisterd naar Michaels kwintetten toen hij zijn werken voor strijkkwintet schreef? Wat kan een componist van vandaag met het werk van Haydn? Zet hij/zij zich af of laat hij/zij zich inspireren?
PENTA laat bovendien het musicologische verhaal in het CD-boekje voor wat het is en vraagt een auteur om proza te schrijven geïnspireerd op de vernieuwende kwintetten van Michael.
PENTA zoekt naar wegen om deze ‘verouderde vernieuwende’ gebeurtenis weer opwindend te presenteren in het hier en nu. Om dat pad in te slaan neemt PENTA haar debuut-cd op.
De eerste cd bevat twee kwintetten van Michael Haydn in dialoog met een ouverture voor strijkkwintet geschreven door Franz Schubert. Schubert schreef dit werk op zijn 14e. Hij zat nog op school en zijn leermateriaal was o.a. het werk van de gebroeders Haydn. Maar toch hoor je onmiskenbaar de nieuwe tijd waar Schubert deel van uitmaakte.